analytics

onsdag 30 september 2009

Växter jag inte klarar mig utan - del I

I min trädgård så finns det favoriter men sedan finns det de som är måste för mig! Jag är dock ingen samlar utan min trädgård bygger på att skapa en miljö, en viss stämning eller kanske främst en trygg vrå i världen!

En sådan där måste-växt är funkia! Läste i senaste nummret av Allt om trädgård där man med utgångspunkt förfasas och förringar funkian, dock fann man upprättelse ganska omgående. Funkia en växt som tar sig väl ut i alla sammanhang, matchar det mest och finner sig med en tacksamhet i de flesta situationer. Jag har mängder hemma hos mig... tror jag fick ihop ett 10-tal olika sorter.











Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag 27 september 2009

Jag har bestämt mig!

Förklädd löjtnantshjärta???Ok, det här är en trädgårdsblogg så helgens inlägg får gå i odlarens tema!

Även en omsorgsfull odlare måste måste sondera terängen utan för sin egen täppa! Enligt utsago ska nattblommande arter vara väl värt ett besök då denna fast övertygad odlare tog då sitt pick och pack för en inspirationsrunda (se tidigare inlägg om inspiration och transpiration!!).

Mycket riktigt, vid 22-snåret stod ståtliga ruggor avarter av fänriks- och löjtnantshjärtan, i sin fulla blom. Detta i ett av stadens mest välbesökta visningsträdgårdar. Det märkliga är att normalt uppförande av dessa "hjärtan" är sakta vaggandes sina blomsterställningar i vinden med en gentlemanna maneer. Icke dessa avarter! Långa, gängliga som förvuxna och övergödslade solroser gnuggades mot varandra, nära på brytas itu av iver att gnugga sina kronblad mot allsköns fägring. Nog har man alltid aktat sina fingrar i närhet av köttätande små arter, men humletörstande hjärtan där mot - spring för livet... detta måste vara ett unikum!

Väl tillbaks till egen täppa! Ojoj - i några år har jag försökt mig på att få amaryllis att blomma på sommaren. Efter en annan inspirationsrunda som jag gjort! Döm om min förvåning, när jag fundera på att det är hög tid att plocka in dem efter sommarens grönbete, hittade ljuvliga klockor av rödaste amaryllis. Gudomlig... men hur gjorde jag? Någon som vet?


Vad har jag då bestämt mig för? Jo, jag går med i den lokala trädgårdsföreningen! Jag vet att många amatörodlare är riktiga samlare, men avarter, nix detta kommer man nog inte att finna i detta sällskap! So here I come!


Ps. Kom på att jag hittade en riktigt rolig skylt av ett citat från Carl von Linné från 100-års jubileumet för två år sedan. Jag visste att jag skulle få nytta av bilden!



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

söndag 20 september 2009

Den vackraste trädgården är....

... den nästa år!

Det där med "nästa år" kan man göra en ära av att utveckla som "trädgårdiot". Det ringde häromveckan en journalist som ville komma o göra reportage. Mitt standardsvar de senaste åren har varit "vilket år ville du komma - för då är det mycket vackrare i trädgården". Nu senaste skrattade journalisten så länge och gott vilket roade även mig, så hon fick komma veckan där på. haha...

Nu vill jag inte påstå att vår trädgård är den vackraste, men där mot är det den vackraste trädgård som jag har! Det är ju alltid lite vanskligt att släppa in en annans kamera i sin egen trädgård, denna gång råkade även jag hamna på bild. Något som jag inte räknade med, jag lovar det kommer inte att hända igen! Inte för än jag har gått mediaträning hos min vän Adde, i alla fall.

Observera att jag faktiskt är på samma sida som prinsessan Victoria!


Det var ju då inte jag som skulle vara i fokus utan trädgården och varför i helafriden kan jag inte plocka bort stegarna i all fall!

Den här sidan är jag nog mest nöjd över! Mer trädgård och mindre med mig!



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Jag har placerat min blogg i Alnöbloggkartan.se!

lördag 19 september 2009

Trädgårdsflax och tidningsankor

En morgon utan tidning är inte en god morgon! En titt på vädret på tidningens första sida brukar sätta standarden på dagen. Idag misslyckades vår lokala avisa kapitalt med vädret och dagen följde densamma.

Sol ute, sol inne och sol i sinnet! Tänk positivt... ! För någon sol ute var det knappast under dagen eller jo kanske... i typ 3 minuter. Väl framme i Härnösand och Vårsta Diakongård möttes man av följande lapp! Sol ute, sol inne... ja ni fattar ... det gäller att hålla god min i livet.


Jag fick nöja mig med att titta på planteringarna utanför och småglutta över häcken! Här är en skön harmoni med heliotrop, silverek och prydnadsgräs. Varför kan jag aldrig tänka mig att plantera silverek hemma? Är den så förknippat med kyrkogårdar?


En titt över häcken - det lovar gott till ett annat tillfälle.


Väl hemma var det dags för lite projekt igen... med tanke på morgonens löften från lokal avisa så platsar den på sin höjd som grässtoppare! Nåja... i morgon bitti är det ändå jag som har bråttom till brevlådan för något läsbart till morgonkaffet.

Det här med att höja marknivån runt ett träd råder det lite delade meningar om. Men å andra sidan så kör jag alltid efter principen trial&error, så funkar det så funkar det. Några erfarenheter från andra håll i Sverige?

Dags att retirera!

TjinglIng

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Dynamisk ilska och kreativa tankar

Läste på en väns blogg, förövrigt Fridas blogg på Radion Guld, att när hon blir skitförbannad så tänker hon en stund på sin hund Dogge och vips så går det över. Jag är vansinnigt ilsken, skenheligt förbannad, driven till vanvettigt galen! Ja, behöver jag förtydliga mig? Nä, tror knappast detta! Då tänker jag rofyllda tankar om min trädgård, dom jag älskar mest i livet och att jag är frisk. Allt annat är oviktigt!

Därför ska jag ta en inspirationsrunda till Härnösand idag och njuta en stund i Vårstas nya trädgård. Sist jag besökte Vårsta Diakongård var det snö och drivis men nog var det fullt med folk som höll på att bygga i trädgården, så med den frenesi som uppvisades då så har jag höga förväntningar. Trädgården går under idéen "Grön helhet" där det är fokus på hela människan och att man ska växa som människa. Trädgården öppnar 12.00, så vi syns där!


I övrigt så ska jag ta något spadtag i projektet "upphöjd rabatt med gamla takpannor" som är en del av projektet "rotation på hög nivå". Där med kan rapport inväntas senare under helgen!


Väl mött i trädgårdslivet denna vackra septemberhelg.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag 13 september 2009

Rundgång! Vad håller jag på med...

Var gång det ska hända nått i trädgården så sker en rotation utan dess like. Den där storyn om att en fjärils vingslag kan orsaka orkan i Kina! Ja den tror jag på!

Nått liknande sker i mellan varven i min trädgård. Som i dag... jag fick tre sopsäckar med upgrävda Bolltistlar av en vänligt sinnad familjemedlem. Bolltistlarna är blåa i min vision och då ska dom ner i min blå- och rosarabatt. Japp, bara det att där är det fullt! Men av en händelse så ska mina Nävor få flytta och jag har då tänkt att de ska få flytta till en ny upphöjd rabatt i nedre trädgården.

Fint tänkte jag, då kan jag ta all jord som blev över från mina planteringslådor. Men oj... jag som är så dålig på att göra upphöjda rabatter med sten, jag kommer inte överens med bumlingarna! I värsta Baltazar-anda vankar jag fram och åter, stirrar stint och till slut kommer jag på det! Vi har ju nyss bytt tak och ingen har behagat att hämta alla takpannor som vi ville skänka bort. Så idag, med endast 1880 takpannor kvar att erbjuda, har då jag fått början till min upphöjda rabatt. Men blev det bra... ja inte vet jag! Nån som har en åsikt?



Nu tittar vi på nått snyggt i stället!


Tänk om jag kunde för mitt liv komma ihåg vilken ros jag har satt!


En annan vänlig själ kom med denna skira lilla blomma! Men mins jag vad den heter? Nix!


Men det här vet jag vad det är... mina Buxbom som jag räddade för en tia på K-rauta. Dom ska nu bli stora ståtliga klot! Vilket decenium då tänker ni ... don't be cheeky... dom har växt jättemycket denna sommar!

TjingelIng

Ps... för er som är intresserade - jo artikeln blev riktigt bra! Fyra helsidor i ST, inkl första sidan! Tyvärr hittar jag inte den på deras webb. Men ni kanske har bättre tur! www.st.nu

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

fredag 11 september 2009

Dagens allt och lite till!

Idag vill jag rikta nått åt många håll!

Jag vill rikta ett stort fång med underbar gladiolus till Sundsvall Juniorhandelskammare för en fantastisk SBA-gala i går kväll. Jag vill rikta ett stort fång med elakartade kirskål till Skanova som klippte bort vårt telefonledning och därmed vårt internet! Jag vill rikta ett stort fång med kärleksört till Hannu Sarenström för att han valde att visa mina bilder på sin blogg. Stort för mig!

... så här kommer det en repris för er som missade detta!

Som boende i Sundsvall måste man vara selektiv när det kommer till utsikt. Eftersom Sundsvall är en industristad så finns det mängder av o-snygga utsikter. Till vår utsikt över Sundsvallsfjärden så att vi odlat strategiskt, därför får vi en gigantisk vacker vy. Troligen Sundsvalls snyggaste! Denna vy har vi till förmiddags-kaffet från avsett trädgårdsrum för just 11-kaffet! Denna bild gör att jag överlever vintern med lätthet!


När jag har rullat från fika-bordet så rullar jag runt gårdshushörnet och sätter mig och spanar in min vackraste fläck i ovanstående plantering. Otroligt… spana in barrväxtens skiftning i årsskotten, den ser precis ut som en sådan där plastmatta som man hade på toan förr! Fast här blir det bara så snyggt tillsammans med gräset och funkian.

Ps. Reportaget är skrivet... bilderna är tagna och gissa vem som kommer att sitta vid brevlådan vid fyransnåret på söndag morgon!!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

fredag 4 september 2009

Inspiration & Transpiration

Min inspiration kommer inte av sig själv och allra sämst kommer den till sin rätt när jag ska inspireras! Givetvis åker även jag runt för att titta i visningsträdgårdar för att hitta idéer att ta hem till min egen täppa.

Så snart jag traskar in i en trädgård så infinner sig en hjärnstress utan dess like! Om jag ska vara elak mot mig själv så är det missunsamhetens fula tryne som visar sig. Snäll mot mig själv som jag är så inser jag att det ibland blir "disc overload" i min lilla söta hjärna.

Oftast händer det som så att jag står ute på gatan efter 10 minuter och svettas! Jäklar vad man kan göra med lite gröna fingrar... tillbaka in i grönskan och sakta men säkert kan jag återgå till intrycken, men sällan kommer inte inspirationen för än långt senare... i en tanke eller bara som en bild som poppar upp. När jag minst anar det. Säkrare kort för mig och för min hälsa är alla vackra stadsträdgårdar som finns i Sverige. Oftast rofylda, stillsamma och behagliga intryck. Fast inspireras njanjo... men en stadsträdgård på fröst... kanske inte!

Drömmarnas bädd! Vit busklobelia som sänglinne... any time, any were, oh yes please! Elevarbetena från 2007 i Wij trädgårdar Ockelbo.

Pilgården i Sundsvall - en sinnebild där helheten överträffar varje del för sig!
Vanligheten och kontrasten i skön harmoni... rabbarber "big time". Karlsgården Järvsö.
Återfunna små barndomspärlor som kan skapa magi... ständigt dessa tagetes - men kanske ändå! Wij trädgårdar
Sinnebilden av den perfekta grönskan! Äta... sällan... ögongodis ja tack!

Snälla säg att jag inte är konstig... är det fler som jag som tappar sans och vett i mellan varven!

TjinglIng

ps. bilden på mig är tagen i hamnträdgården i Sundsvall. I ett hav av stjärnflocka och prydnadsgräs! Way to go Sundsvall!
Läs även andra bloggares åsikter om ,

tisdag 1 september 2009

Ont i magen, ont i musklerna och ett gott sinne...

... är ett lyckat recept till en trädgård!

Magiskt är ordet för dagen när det kommer till trädgård! Det är magiskt att man kan få sådan genomslagskraft enbart genom att göra något som man själv älskar och tror på. Igår fick jag bråttom hem från jobbet efter ett samtal från vår lokala tidning! Dom vill jättegärna komma ut till min trädgård och göra ett repotage inför ett tema-nummer i september! Självklart... som jag skrivit innan så är jag exhibitionist när det kommer till min trädgård! Men jäklar vad bråttom jag fick!

Jag har under några veckor skrivit artiklar till en ny blogg - Garden For Dummies. Denna hade journalisten fått nys om, trots att jag inte ännu har gjort något väsen av den. Tanken med bloggen är lite att bli ett plåster på såret som jag fick när jag skaffade hus och insåg att en trädgård ingick i köpet... till min fasa!

Fasa eller inte... min trädgård gör sig påmind! Just nu så måste jag hitta lite tid att dela lite perenner... jag tänkte låta malvan få breda ut sig och att floxen få hitta en egen plats. Sedan så ska jag inhandla några härliga Alium-lökar och stoppa ner bland bergenian. Magiskt... vips så får jag en andra blomning!


Måste jobba vidare... TjinglIng

Läs gärna andra blogginlägg som jag har gjort